Vad behöver man tänka på när man går från sin trädgårdsodling med något enstaka träd till en produktion av nötter till försäljning?
Hur väljer man vilken sorts nötter man ska odla? Hur placerar man ut träden över fältet?
Hur etablerar man hundratals träd?
Hur kan man arbeta med amträd och vindskydd?
Vilken bevattning är lämplig?
Hur ska man tänka kring skörd, torkning, hantering?
Vem ska köpa nötterna?
Många frågor och ännu fler svar, eftersom varje ställe har unika förutsättningar. Jordmån spelar en viktig roll. Odlingszon likaså. Hur är det med Yeomans permanens-skala - är den användbar? (dvs. vad kan ändras lätt och vad är svårare)
I Sverige finns idag bara ett fåtal anlagda nötodlingar, så vi kommer att bygga mycket kunskap och erfarenhet under de kommande åren.
Vi har också besökt flera odlingar i Danmark, Polen, Nederländerna för att se vad som funkar i liknande klimat.
Vi tänkte sammanställa erfarenheterna i en manual till sommaren 2025.
Kanske vill du berätta om dina planer på en 1+ hektar-odling? Har du några tips?