Det finns flera flaskhalsar som förhindrar eller försvårar för oss som vill odla nötter i större skala i Sverige.
Det handlar dels om tandlösa importregler gällande äkta kastanj, men också om regler kring jordbruksstöd vid planering av bärande träd som bakbinder odlaren och hindrar utveckling, mångfald, biodiversitet, lokal anpassning och innovation inom fältet.
Det finns helt säkert många fler exempel på saker som bör förändras, därför vill jag gärna höra mer om era förslag på vilka frågor vi tillsammans kan framföra och vilka myndigheter vi har möjlighet att påverka - gärna med kontaktuppgifter.
Ju fler argument vi har desto starkare blir vi!
Påverkansarbete för att främja nötodling
Re: Påverkansarbete för att främja nötodling
Hej!
Bra poäng.
Det har hänt mycket bra för nötodling i Sverige de senaste åren. Dels har hassel och valnöt kommit med i "Ekologiskt Frukt- och bärstöd" för alla lantbrukare som är med i SAM-systemet och som odlar minst 1000m2. Dels har konceptet "trädjordbruk" fått acceptans hos Jordbruksverket, så att jordbrukare inte straffas för att de planterar träd, vilket även gäller icke-eko-odlare.
Sedan har sortimentet av tillgängliga nötträd ökat ordentligt och erfarenheter från hela landet har kondenserats i den förträffliga boken "Nötodlarens handbok" av Philipp Weiss.
Det finns några hinder kvar, t.ex. importförbuf för kastanjer (Castanea spp.) som du skriver. Det är Jordbruksverket som håller i det, och det var nog en rimlig hållning när man började med den skydadde zonen för kastanjekräfta. Nu är det förmodligen bättre att tillåta import, framför allt av resistenta arter och namnsorter. Här finns information och mailadress, så att även du kan kontakta dem och påverka.
En annan utmaning är att Frukt-och-bärstödet kräver hög täthet, t.ex. 150 valnötsträd per hektar, vilket är väldigt mycket - mer än vad som är brukligt i kommersiella odlingar i resten av Europa.
Frågan har också kommit upp om vi borde starta en branschorganisation för svensk nötnäring - och i så fall vad?
I Nederländerna (där jag bodde tidigare) finns en ideell förening sedan 2017 för nötbranschen och de samlar odlare, plantskolor och förädlare. De har kunnat höras när det gäller t.ex. regler för antal träd per hektar för seriös odling.
Vad tror du? Hur kan vi samarbeta framåt på bästa sätt? Hur vill du bidra med att påverka politik och myndigheter för att förenkla för svensk nötodling?
/Göran
Bra poäng.
Det har hänt mycket bra för nötodling i Sverige de senaste åren. Dels har hassel och valnöt kommit med i "Ekologiskt Frukt- och bärstöd" för alla lantbrukare som är med i SAM-systemet och som odlar minst 1000m2. Dels har konceptet "trädjordbruk" fått acceptans hos Jordbruksverket, så att jordbrukare inte straffas för att de planterar träd, vilket även gäller icke-eko-odlare.
Sedan har sortimentet av tillgängliga nötträd ökat ordentligt och erfarenheter från hela landet har kondenserats i den förträffliga boken "Nötodlarens handbok" av Philipp Weiss.
Det finns några hinder kvar, t.ex. importförbuf för kastanjer (Castanea spp.) som du skriver. Det är Jordbruksverket som håller i det, och det var nog en rimlig hållning när man började med den skydadde zonen för kastanjekräfta. Nu är det förmodligen bättre att tillåta import, framför allt av resistenta arter och namnsorter. Här finns information och mailadress, så att även du kan kontakta dem och påverka.
En annan utmaning är att Frukt-och-bärstödet kräver hög täthet, t.ex. 150 valnötsträd per hektar, vilket är väldigt mycket - mer än vad som är brukligt i kommersiella odlingar i resten av Europa.
Frågan har också kommit upp om vi borde starta en branschorganisation för svensk nötnäring - och i så fall vad?
I Nederländerna (där jag bodde tidigare) finns en ideell förening sedan 2017 för nötbranschen och de samlar odlare, plantskolor och förädlare. De har kunnat höras när det gäller t.ex. regler för antal träd per hektar för seriös odling.
Vad tror du? Hur kan vi samarbeta framåt på bästa sätt? Hur vill du bidra med att påverka politik och myndigheter för att förenkla för svensk nötodling?
/Göran