Valnötter (Juglans regia) har odlats i medelhavsområdet i minst tre tusen år. I Sverige har det funnits valnötsträd sedan medeltiden och redan Carl von Linné uppmanade till mer valnötsträdsplantering efter sin Skåneresa.
Utanför Laholm bor Marc som odlar valnötter i sin parkliknande trädgård.
Det finns många namnsorter att välja på för den som bor i ett soligt och skyddat läge i södra Sverige, men lite mer osäkert när man kommer längre norrut. Det finns stora och jättestora nötter att välja på, och sådana som är mer eller mindre självpollinerande.
Det finns fina valnötsträd som ger stora skördar upp till Stockholmstrakten.
Andra valnötsträd
I Juglans-familjen finns det också träd i Nordamerika (t.ex. svart valnöt – Juglans nigra) och i Asien (t.ex. japansk valnöt – Juglans ailantifolia). De träden är ännu härdigare än europeisk valnöt, men har nötter som är mer svårskalade.
Skörda och torka och knäcka
Även med valnötter är det viktigt att samla ihop nötterna ofta under skördeveckorna och torka nötterna så fort som möjligt för att minska risken för aflatoxiner. Det är samma som för hasselnötter.
När nötterna är torkade så kan man bevara dem vid rumstemperatur (men helst 5-10 grader C) i ett år.
När vi väl knäcker nötterna börjar oxidationen och fettet i nötterna härsknar.
Om vi har möjlighet så köper vi inte knäckta nötter som har legat och härsknat i butiken…
Glädjeämnen
Det finns så många fina valnötsträd och smaskiga valnötsrätter!
Lär dig mer
Gå Nötodlingskursen på Holma Folkhögskola.
Läs den utmärkta boken ”Nötodlarens Handbok” av Philipp Weiss
Läs om nötodling på NötTräd.se.