Sida 1 av 1
Förädling vs redan kända namnsorter
Postat: 13 okt 2024, 08:30
av leolillsked
Varför är det viktigt att att förädla fram nya kastanjer, när det redan finns storfruktiga namnsorter, som klarar sig bra, och ger skörd i södra Sverige?
Re: Förädling vs redan kända namnsorter
Postat: 13 okt 2024, 14:50
av Radhusbonden
Jag tror att mångfald alltid gynnar motståndskraft, även på sortnivå. Många träd av samma sort betyder ju att alla egentligen är en enda individ som bara har delat sig.
Så tror jag att sorter som är framtagna i våra förhållanden har bra chans att få egenskaper som också passar just våra förhållanden.
Re: Förädling vs redan kända namnsorter
Postat: 05 nov 2024, 19:10
av JonasViridis
Skenande klimatförändringar med ökad nyckfullhet i väderlek gör det klokt att inte lägga alla ägg i samma korg, det enda vi vet är att förutsättningarna kommer vara väldigt annorlunda.
Re: Förädling vs redan kända namnsorter
Postat: 12 nov 2024, 09:33
av AxelL
Jag tänker att det är viktigt att kontinuerligt ta fram nya sorter av alla växter vi odlar, eftersom alla sorter åldras och försämras med tiden. Både genom genetiska skador över tid, och genom att sjukdomarna anpassar sig till sorterna så att de drabbas allt värre med tiden. Därför är det viktigt att ta fram nya sorter som fungerar bättre än de vi har nu, och för att hålla kunskapen om hur man gör det levande. Men med det sagt tycker jag också såklart att vi ska odla massor av de sorter som redan finns och kan leverera massa mat.