Sida 1 av 1

Nötträd på skogsmark

Postat: 15 okt 2024, 17:41
av Christopher
I Sverige finns det mycket skogsmark uppodlad med gran. Dessa granåkrar är inte utan problem, rotröta, barkborrar mm. Kanske nötträd kan vara ett av flera alternativ. Jag har testat nötträd på hygge. Äkta kastanj och valnöt (Juglans Regia och Juglans Ailantifolia). Kastanjen är mest lovande, den växer mycket bra i gränsen mellan zon 2/3 Halland, och har därmed en chans konkurrera med gran och annat sly som slår upp fort. Valnöten verkar dessvärre chanslös, utan ordentligt med gödsel tenderar den hålla sin tillväxt mycket blygsam. Den kommer att kvävas om man inte är beredd att göra ständiga röjningsarbeten, vilket gör den till en opraktisk skogsplanta. Juglans Ailantifolia presterar bättre än Juglans Regia, men ändå inte tillräckligt. Möjligen är svart valnöt bättre, återstår att testa det.

Kastanjens begränsning är dess känslighet för phytophtora-angrepp, som dödar plantan. Dessa angrepp sker då plantan växer i alltför blöt jord. Jag gissar att genomsnittlig svensk skogsmark är i blötast laget. Möjligen finns det plantmaterial som är resistent för phytophtora, vad jag fått höra kan kastanjer med inblandning av arten Castanea Mollissima, vara ett gångbart alternativ. Skulle vilja veta mer om det samt få tag på sådana plantor.

Re: Nötträd på skogsmark

Postat: 16 okt 2024, 09:29
av Nöt_babe
Så spännande med inplantering i granskogsodlingar. Jag läste detta och blev inspirerad att testa så jag satte just en kastanj i en lite torrare granbacke hemma nu. Ska bli spännande att följa! Det vore ju fantastiskt om det gick att etablera ungträd tidigt i så skyddat läge och sedan sakta gallra fram dom med tiden.

Hos oss i våra trakter planterar dom rika gubbarna som äger all mark mycket poppel på gammal åker- och betesmark. Ofta tragiskt kan en tycka, men kanske kan dessa vara lämpligare att konvertera till valnötsodlingar i många fall? Långt mer ljusinsläpp än granplantagen i vart fall! Och gissningsvis är dom bra på att bygga mylla med sin explosiva tillväxt. Får känslan av att poppel och valnöt trivs på ungefär samma fuktiga marker också, men är lite osäker där.

Kul och spännande!!

Re: Nötträd på skogsmark

Postat: 16 okt 2024, 18:41
av Göran
Kul att läsa. Ni gör värdefulla pionjärsexperiment.
Ta gärna många bilder, och skriv upp så mycket ni orkar vad ni gör.
Kanske en gästartikel med erfarenheter till huvudsidan?