Sida 1 av 1

Kråkjävlar

Postat: 14 okt 2024, 08:37
av Ann Marie
Kråkor och råkor har tagit sisådär 80% av vår valnötsskörd. Fåglarna sitter uppe i trädet och tar nötterna innan de trillar ur det gröna höljet. Jag har tyvärr inga möjligheter att klättra upp och plocka nötterna högt upp i trädet. Någon som har förslag på bekämpning som inte innefattar dödsskjutning av fåglarna?

Re: Kråkjävlar

Postat: 14 okt 2024, 19:52
av Kastanjemat
Jag plockade ner nötter med äppelplockaren (teleskopskaft) när skatorna festade för intensivt på valnötterna. Nådde förstås inte nötterna högst upp, men med tanke på rättvis fördelning osv, så förlikade jag mig med tanken att låta fåglarna ta dem.

Re: Kråkjävlar

Postat: 16 okt 2024, 18:42
av Palle
Oj vad trist att kråkorna tar så mycket. Önskar vi hade så mycket valnötter att skydda, våra sju unga valnötsträd får skynda på lite! Men ett tips: Vi brukar tänka samspel istället för bekämpa i vår skogsträdgård, mitt förslag är att prova mata kråkorna de veckor nötterna börjar mogna. Ge kråkorna nåt dom hellre vill ha än svårknäckta nötter. Tex gammalt bröd från bagaren eller annat. Kan det funka? Har inte provat det på kråkor men spansk skogssnigel smaskade sallad o våtarv hos oss medan tex squashplantorna intill fick stå ifred. Lycka till!

Re: Kråkjävlar

Postat: 17 okt 2024, 15:53
av Nöt_babe
Kan det vara en möjlighet att skaka ned nötterna, eller sitter de fortfarande för hårt fast?

Tips från arborist som ofta behöver skaka ned grenar som fastnat i trädet är att kasta upp en tunn lina (med kasttyngd på) över ett grenparti och sen ta tag i bägge ändar och skaka :) har själv plockat såväl äpplen som valnötter på detta vis, men kråkorna kanske kommer och stjäl innan det är möjligt ? Beklagar sorgen i vart fall :(