Leverans 2 - Nötternas potential för folkhälsa, jämlikhet och beredskap

Vi kör ett projekt som är finansierat av Vinnova från 1 okt 2024 till 1 okt 2025. Bland annat det här forumet är del av projektet. Här kan ni komma med tips om hur vi kan sätta svenskodlade nötter på menyn.
Göran
Site Admin
Inlägg: 18
Blev medlem: 27 feb 2024, 08:04
Ort: Laholm
Kontakt:

Leverans 2 - Nötternas potential för folkhälsa, jämlikhet och beredskap

Inlägg av Göran »

Vi ska skriva en rapport baserad på litteratur och intervjuer. Kanske har du något tips på vem vi borde prata med?

Folkhälsa - hur mycket nötter bör vi äta för att må bra? Nordiska Näringsrekommendationerna 2023 pekar på att de flesta borde äta mer nötter. Frågan är vilka? Och hur? Traditionellt sett åt vi mest rostade hasselnötter, men nuförtiden är det en del som äter råa nötter. Har det någon betydelse?
Vi har läst Livsmedelsverkets Risk-och-Nyttobedömning som rekommenderar nötter för alla som inte är allergiska.
https://www.livsmedelsverket.se/globala ... notter.pdf

Jämlikhet - går det att odla nötter och samtidigt bryta könsmallarna? I Sverige ägs större delen av jordbruksmarken av män och det är mest maskulina ideal i producentledet med stora maskiner och mycket diesel. Har nötodling potential att bli en motkraft mot machokulturen, i och med att det går att driva en relativt liten odling med enkla verktyg? Kanske blir det en liknande utveckling som den vi sett i småskalig grönsaksodling?

Beredskap - hur kan nötodling leverera näringsrik mat även i kriser? För oss nöt-nördar kanske det är självklart, men hur formulerar vi värdet av att kunna odla god och bra mat utan diesel och konstgödsel? Känner du till något exempel eller någon parallell så att vi kan förklara för beredskapsivrare att nötträd är bra komplement till konservburksförråd? Kanske går det att kanalisera en del av samhällets nyfunna beredskapspengar till att etablera nötodlingar?

Alla tips är välkomna!