Vi ordnar en tävling 3 oktober 2025: "Nordens godaste nöt"
Det är lite jippo, för att få uppmärksamhet i media med smarriga nötter och nöt-maträtter, som del av AgroEcology Forum 2025 i Malmö.
Dessutom undrar vi såklart vilka nötter (arter, namnsorter, växtplats) som är godast, så att vi kan få ut mer delikatesser i landskapet.
Vilken nöt tycker du är godast?
Ta med dina favoritnötter och tävla!
Vi har två kategorier: Nöt (för hela nötter) och Nöträtt (för en maträtt med minst 50% nöt)
Viktigaste regeln: Du ska veta var nötterna växt och de måste ha växt i Norden!
Leverans 4 - Nordens godaste nöt
Re: Leverans 4 - Nordens godaste nöt
Finalen är avgjord!
Den allra godaste nöten i Norden har Stellan Nordahl plockat. Det är en avlång, lättknäckt hasselnöt som är medelstor. Själva nöten är lite beige i färgen, med en nötig och krämig smak, med en pytteliten beska som balanserar den krämiga nötigheten.
Silvermedalj i kategorin nöt vanns av Sidsel Koordt Vognsen som plockade en avlång, ganska stor hasselnöt på Bornholm i Danmark. Smaken är lite grön, färsk, med några smaknoter som påminner om färskpotatis på ett härligt sätt. Nöten har växt på svärmoderns biodynamiska bondgård och skördades häromdagen.
Bronsmedalj bland nötterna gick till Tove Åkesson Larris i Eslöv, som odlat en ljus valnöt, i ett rymligt skal som gör att det är lätt att få ut nötkärnan när man knäcker skalet. Nöten är krämig, nästan smörig smak, och är otroligt god.
Den allra godaste nötmaträtten var hasselnötsburgare med kastanjepuré som Kristoffer Rönn Andersen lagat, av hasselnötter och kastanjer från Fyn, Danmark.
Utlåtanden av vinnarna:
Stellan: ”Den här hasselnötsbusken är ett minne av min morfar. Jag planterade den när han gick bort, och varje nöt gör att jag minns hans härliga humör. Kanske är det därför smaken är så överraskande god?”
Kristoffer: ”Det var årets allra första kastanjer som jag kunde plocka och göra en kastanjepuré som är slät och len, vilket är härligt som kontrast till hasselnötsburgarna som är mer tuggiga och kraftiga i smaken.”
Utlåtanden av juryn:
Philipp Weiss: ”Härligt med hasselnötter från olika delar av Norden. Även om det var samma sorts hasselnöt från flera tävlanden, så smakar nötterna olika beroende på var de har växt.”
Titti Qvarnström: ”Det var första gången, så vi fick utveckla en vokabulär för nötsmaker. Både för de smakerna som vi gillar, som krämighet, och de smaker som vi vill undvika, som bäska. Jätteroligt att vara med i uppstarten nu när nordisk nötodling börjar ta fart.”
Lars Olesen: ”Det var fräscha och tidiga nötter. Nästa år organiserar vi Nordens Godaste Nöt i Danmark. Välkomna att komma till Fyn första helgen i november och tävla med dina nötter!”
Den allra godaste nöten i Norden har Stellan Nordahl plockat. Det är en avlång, lättknäckt hasselnöt som är medelstor. Själva nöten är lite beige i färgen, med en nötig och krämig smak, med en pytteliten beska som balanserar den krämiga nötigheten.
Silvermedalj i kategorin nöt vanns av Sidsel Koordt Vognsen som plockade en avlång, ganska stor hasselnöt på Bornholm i Danmark. Smaken är lite grön, färsk, med några smaknoter som påminner om färskpotatis på ett härligt sätt. Nöten har växt på svärmoderns biodynamiska bondgård och skördades häromdagen.
Bronsmedalj bland nötterna gick till Tove Åkesson Larris i Eslöv, som odlat en ljus valnöt, i ett rymligt skal som gör att det är lätt att få ut nötkärnan när man knäcker skalet. Nöten är krämig, nästan smörig smak, och är otroligt god.
Den allra godaste nötmaträtten var hasselnötsburgare med kastanjepuré som Kristoffer Rönn Andersen lagat, av hasselnötter och kastanjer från Fyn, Danmark.
Utlåtanden av vinnarna:
Stellan: ”Den här hasselnötsbusken är ett minne av min morfar. Jag planterade den när han gick bort, och varje nöt gör att jag minns hans härliga humör. Kanske är det därför smaken är så överraskande god?”
Kristoffer: ”Det var årets allra första kastanjer som jag kunde plocka och göra en kastanjepuré som är slät och len, vilket är härligt som kontrast till hasselnötsburgarna som är mer tuggiga och kraftiga i smaken.”
Utlåtanden av juryn:
Philipp Weiss: ”Härligt med hasselnötter från olika delar av Norden. Även om det var samma sorts hasselnöt från flera tävlanden, så smakar nötterna olika beroende på var de har växt.”
Titti Qvarnström: ”Det var första gången, så vi fick utveckla en vokabulär för nötsmaker. Både för de smakerna som vi gillar, som krämighet, och de smaker som vi vill undvika, som bäska. Jätteroligt att vara med i uppstarten nu när nordisk nötodling börjar ta fart.”
Lars Olesen: ”Det var fräscha och tidiga nötter. Nästa år organiserar vi Nordens Godaste Nöt i Danmark. Välkomna att komma till Fyn första helgen i november och tävla med dina nötter!”