Äkta kastanj, matkastanj, marroni – kärt barn har många namn. Det gäller nötterna från träd i Castanea-familjen. Det finns sex olika arter i Castanea-familjen som odlas för de goda nötterna, runt om i världen. En från Europa, två från Nord-Amerika och tre från Asien.
Som så mycket är det i Kina som mest kastanjer produceras och exporteras, framför allt av arten Castanea mollissima, som träffande nog kallas just för ”kinesisk kastanj”.
Vi är ett gäng kastanjeentusiaster som jobbar med det genetiska material som finns i Sverige för att skapa nya kombinationer genom att låta kastanjerna växa nära varandra och pollinera kors och tvärs.
Matkastanj eller hästkastanj?
Den vanligaste frågan om kastanjer är hur man ser skillnad på ätliga matkastanjer och oätliga hästkastanjer. Matkastanjerna har alla en liten spets, medan hästkastanjen är slät. Dessutom ser höljena olika ut. Matkastanjen ser ut som en igelkott och innehåller ofta tre kastanjer. Hästkastanjen är mer som en grön sjögurka och har en kastanj i varje hölje.
Odlingsplats
Den europeiska kastanjen älskar sommartorka och sandig jord, lä och massor med kompost.
Vi vet inte riktigt hur långt norrut kastanjer går att odla i Sverige. Begränsningen är förmodligen att kastanjerna inte hinner mogna om hösten blir kall för snabbt.
Matlagning med matkastanjer
Vi har tyvärr inte ätit så mycket kastanjer i Sverige genom historien, så vi har inte så många bra recept. Det finns däremot kastanjerecept från många länder i medelhavsområdet, Asien och Nord-Amerika.
Lär dig mer
Gå Nötodlingskursen på Holma Folkhögskola.
Läs den utmärkta boken ”Nötodlarens Handbok” av Philipp Weiss
Läs om nötodling på NötTräd.se.