Solbacka, Vollsjö

Sveriges just nu största hasselnötsodling – ekologiska hasselnötter på Solbacka, foto Göran 2024

“Det var faktiskt en slump som gjorde att vi blev Sveriges fn största registrerade nötodling – dessutom ekologisk. Först provade vi hampa, sen tänkte vi odla humle, men landade på hasselnötter.”, berättar Håkan Wendel i Brandstad, utanför Vollsjö.

Gården på 8 ha ger gott om utrymme och foder till familjens två hästar, så de hade plats för mer odlingar och de har provat några intressanta “smala” grödor. De har båda jobb på annat håll, så gården är inte deras huvudinkomst, men målet är att varje gröda ska ge intäkter.

Efter att ha fått rådgivning och tips av Kirsten Jenssen från Länsstyrelsen, bestämde sig Håkan för att satsa på hasselnötsodling, och att bygga upp verksamheten i etapper.

“Först planterade vi 1.58 hektar hassel”, förklarar Håkan, “och ett par år senare två och ett halvt hektar till. Skörden i september 2023, efter fyra år, var 15 kilo, men målet är att kunna skörda ca 1000 kg per hektar om några år.”

På gården bygger man mycket själv. När vi är på besök har grindstolpar just gjutits fast för en ny grind in till nötodlingen. Stängsel, plantering och mycket annat som rör projektet har utöver familjen även engagerat den äldre generationen. Det har varit viktigt att göra mycket själv för att hålla kostnaderna nere.

”Vi har haft många utmaningar, med allt från trädleveranser till grödkoder.och uteblivet gårdsstöd”, fortsätter Håkan.
”Det finns inte många nötodlingar i Sverige, så det är svårt att hitta kunskap och expertis. Vi får försöka att lära oss av varandra vi som testar!”

”Vad tror ni? Kan vi också odla tryffel på hasselbuskarna trots lerjorden och få dubbel skörd?”, avslutar Håkan.

  • Ca 4 ha nötodling – avstånd hassel 3.5m x 6m, och valnöt på 6m x 6m
  • Hassel: EMOA1, Jättenöt från Halle, Corabel
  • Valnöt: Fernor, Hybrid
  • Lerjord, bevattning ur borra
Gården är mycket välordnad och översiktlig.
Håkan använder rörbitar för att skapa en barriär för gräs och ogräs att komma in till stammen. Det underlättar för gödsling och kalkning.

Rulla till toppen